Sernik na zimno szpinakowo – waniliowy polany białą polewą

Szperając w necie wpadł mi w oko przepis na zielony sernik na zimno.

Autorem przepisu który mnie zainspirował jest odargiewicz

🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰

Poniżej moja wersja na pyszny delikatny sernik na zimno.

Sernik na zimno szpinakowo – waniliowy polany białą polewą

🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰 🍰

Biszkopt kakaowy

Składniki:

3 jajka

100 gr cukru

60g mąki pszennej

1 łyżka kakao

szczypta soli

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodajemy po łyżce cukru, następnie dodajemy po 1 żółtku.

Mąkę razem z kakao przesiewamy ,dodajemy do masy.

Masę delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm ( ↓ ), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

( ↑ ) Możemy użyć tortownicy kwadratowej 25 cm x 25 cm.

Masa szpinakowo – waniliowa

Składniki:

500 gr serka śmietankowo – waniliowego do naleśników

250 gr gęstego jogurtu naturalnego

3 czubate łyżki cukru pudru ( opcjonalnie )

450 gr mrożonego rozdrobnionego szpinaku

20 gr żelatyny

40 ml wody


Przygotowanie:

Żelatynę wsypujemy do małego naczynia , zalewamy 40 ml wody, odstawiamy na około 5 do 8 minut by żelatyna napęczniała

Szpinak rozmrażamy , lekko odciskamy z wody.

Rozmrożony szpinak i 50 gr jogurtu miksujemy blenderem ręcznym lub blenderem kielichowym na jednolitą szpinakową papkę.

Serek waniliowy miksujemy z jogurtem i szpinakiem (ewentualnie dodajemy cukier puder gdyby masa była mało słodka ),

Żelatynę podgrzewany do całkowitego rozpuszczenia, w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i zostawiamy do wystudzenia.

Miksując masę na niskich obrotach wlewamy niewielkim strumieniem wystudzoną żelatynę.

Masę szpinakowo – waniliową wykładamy na kakaowy biszkopt .

Wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin.

Biała polewa z mleka w proszku.

Przepis dostałam od koleżanki gdy mleko w proszku było dużo i to dużo tańsze niż teraz.

Przepis jest starszy od Facebooka i nie tylko 😊

Składniki:

3 łyżki wody

2 łyżki cukru

100 gr masła

4 czubate łyżki pełnotłustego mleka w proszku

* mleko nie może być granulowane

W niedużym naczyniu zagotować wodę dodać cukier i masło, mieszamy do rozpuszczenia składników

Naczynie zdejmujmy z ognia, dodajemy mleko w proszku, składniki mieszamy do całkowitego połączenia

Lekko wystudzić i polać ciasto.

🍰 🍰 🍰 Smacznego 🍰 🍰 🍰

Reklama AdsIvo

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*