Pudding z tapioki z dodatkiem owoców.

Szperając w internecie w poszukiwaniu szybkiego i nieskomplikowanego deseru, natknęłam się na tapiokę, występującą w postaci perłowych kulek, płatków i mąki. (Tapioki w postaci mąki używa się jako zagęszczacza do sosów czy musów, wypieku chleba bezglutenowego, z płatków można zrobić kisiel).

Idąc za radą „blogerek kulinarnych” zakupiłam drobne kuleczki tapioki. Z drobnych kuleczek tapioki można wyczarować niesamowite desery, które doskonale smakują na ciepło, jak i na zimno.

Do wykonania deseru z perełek tapioki można wykorzystać świeże owoce, jak i suszone owoce.

 

Składniki :

  • 1/2 szklanki drobnych kulek tapioki
  • 2 szklanki mleka koziego, krowiego lub roślinnego
  • 6 daktyli
  • 1 kaki

Dodatkowe składanki : 

  • 1 gruszka
  • 2 łyżki stołowe pestek granatu

Wykonanie:

Kaki obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Daktyle drobno posiekać. W garnku zagotować mleko wsypać tapiokę, następnie dodać drobno pokrojone daktyle i kaki. Gotować bez przykrycia przez ok. 25 minut do 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kuleczki staną się przezroczyste, pudding zdjąć z ognia i przełożyć do kieliszków,małych miseczek, szklanek lub słoiczków. Udekorować gruszką i  pestkami granatu. Pudding podajemy na ciepło lub na zimno.

☕  Smacznego  ☕

Reklama AdsIvo

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*