Chleb z garnka bez wyrabiania z cebulką i kardamonem.

Bardzo łatwy w wykonaniu, niewymagający ani zakwasu, ani zagniatania.

Chleb wyszedł idealnie chrupiący z wilgotnym miąższem.

Zaletą chleba jest jego prostota w wykonaniu oraz ZERO ulepszaczy, chemii, spulchniaczy.

Składniki:

* 400 g mąki typ 550 lub 650

* 1 łyżeczka soli himalajskiej

* 1 łyżeczka cukru

* 1 łyżka oleju

* 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant

* 300 ml letniej wody

* 3 czubate łyżki prażonej cebulki

* ½ łyżeczki kardamonu

Dodatkowo:

* mąka do posypania stolnicy

* olej do posmarowania chleba

Przygotowanie:

Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, cukier, sól, olej. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży, dodajemy mąkę, prażoną cebulkę i kardamon, mieszamy łyżką ( najlepiej drewnianą ) do połączenia składników, nie wyrabiamy ciasta.

Konsystencja ciasta będzie dość luźna, w cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować.

Ciasto przykrywamy ściereczką lub folia spożywczą , odstawiamy w ciepłe miejsce na 10- 12 godzin ( temperatura pokojowa).

Stolnice podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i chwile wyrabiamy.

Formujemy kulę, którą przekładamy do czystej miski, oprószonej mąką, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia ,

30 minut przed końcem wyrastania ciasta umieszczamy garnek rzymski lub naczynie żaroodporne z pokrywką (o średnicy ok. 19-20 cm) w piekarniku nagrzanym do 220°C.

Piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, zakładamy rękawice, wyjmujemy ostrożnie rozgrzane naczynie.

Przekładamy do gorącego naczynia wyrośnięty chleb, smarujemy górę chleba olejem, przykrywamy pokrywką i natychmiast wstawiamy do piekarnika.

Chleb pieczemy 35 minut w 200 °C pod przykryciem, po tym czasie odkrywamy garnek i pieczemy jeszcze 20 minut.

Chleb wyjmujemy z piekarnika i garnka zaraz po upieczeniu , studzimy na kratce.

Powinnam napisać , że chleb kroimy po całkowitym wystudzeniu ,u mnie nie ma takiej opcji , godzinę po upieczeniu ja go już kroję i wcinam z masłem.

❀❀❀ Smacznego ❀❀❀

Reklama AdsIvo

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*